Ανθεκτικότητα και Αυτοπαρακίνηση

selfmotivation

Καθώς η χρονιά ολοκληρώνεται και προχωράμε προς τις καλοκαιρινές διακοπές, μπορεί να νιώθουμε όλο και περισσότερο την ενέργεια και τις αντοχές μας να μειώνονται. Τι μπορούμε να κάνουμε για να φτάσουμε μέχρι την πολυπόθητη ημερομηνία της ανανέωσης και της αλλαγής παραστάσεων, με ψηλά το κεφάλι και διάθεση, χωρίς να έχουμε διαλυθεί σωματικά και ψυχικά;

Η ανθεκτικότητα (resilience) είναι μια από τις έννοιες που η «κρίση» ανέδειξε ως σημαντική ικανότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ίσως η κρίση ήταν μια ευκαιρία για πολλούς από εμάς να διευρύνουμε τα όρια των αντοχών μας και να ανακαλύψουμε και άλλες δυνάμεις που ως τώρα δεν είχαμε αξιοποιήσει. Είναι άραγε η «κρίση» που μας φέρνει την ανάγκη της ανθεκτικότητας; Ίσως, αν παρατηρήσουμε την εξέλιξή μας, να δούμε ότι στην πορεία μας έχουμε ανταποκριθεί σε πολλές προκλήσεις, αξιοποιώντας δυνάμεις που ανακαλύπτουμε σταδιακά.

Τι όμως μπορεί να μας βοηθήσει, τώρα, στο παρά πέντε των διακοπών, να κινητοποιηθούμε, να κλείσουμε την εργασία μας με θετικό πρόσημο, να πάρουμε ενέργεια και να φτάσουμε στις διακοπές με χαμόγελο;

Ας θυμηθούμε μερικές ιδέες αυτοπαρακίνησης, που ταιριάζουν σε αυτή την περίοδο:

  • Αφήνουμε πίσω το παρελθόν: Ποιος από εμάς δεν μετρά αποτυχίες μέσα στη χρονιά; Ποιος δεν στεναχωρήθηκε γι’ αυτές; Ας τις αφήσουμε εκεί! Στο παρελθόν. Το ότι κάποτε, δεν τα καταφέραμε, δεν σημαίνει ότι αυτό θα συμβαίνει πάντα.
  • Φέρνουμε μπροστά τις επιτυχίες: Ο καθένας μας μέσα στη χρονιά είχε τις δικές του επιτυχίες. Όσο τις θυμόμαστε, τόσο βοηθάμε τον νου μας να κάνει θετικές συνδέσεις και να μένει στις ικανότητες επίτευξης, παρά στην αποτυχία.
  • Κάνουμε μεγάλα όνειρα: Μη σκέφτεστε ότι απλώς θέλετε να τα βγάλετε πέρα. Για να είστε έντονα παρακινημένοι και με διάρκεια κάντε μεγάλα όνειρα, κοιτάξτε μπροστά, κοιτάξτε συναρπαστικά, κοιτάξτε προκλητικά. Αν τα σχέδιά σας σας ενθουσιάζουν, θα έχετε περισσότερη ενέργεια και πάθος για την επίτευξή τους. Αν τα σχέδιά σας είναι «χλιαρά» συχνά θα χάνετε τη δύναμη και το κουράγιο σας.
  • Γεμίζουμε έμπνευση! Αναζητείστε στο διαδίκτυο ιστορίες επιτυχίας, αναζητείστε blogs με έμπνευση και ιδέες που σας ευχαριστούν. Αναζητείστε ανθρώπους που εμπνέουν στον τομέα τους και διαβάστε την ιστορία της ζωής τους.
  • Φροντίζουμε τον εαυτό μας. Κρατείστε μια προσωπική στιγμή για εσάς, κάνοντας κάτι που σας ευχαριστεί. Όσο πιεσμένο και αν είναι το πρόγραμμα μας, μπορούμε να δώσουμε μια μικρή φροντίδα στον εαυτό μας, ό,τι και αν σημαίνει αυτό για τον καθένα: μια ματιά στον ουρανό ή στη θέα από το μπακλόνι/παράθυρο, ένα φαγητό που έχουμε ετοιμάσει ή μας έχουν ετοιμάσει με φροντίδα, μια δροσερή λεμονάδα, ένα χαλαρωτικό ντουζ μετά από μια πιεσμένη ημέρα, το άκουσμα των τζιτζικιών όπου και αν βρισκόμαστε, ένα τηλέφωνο σε ένα φίλο, μια βόλτα σε έναν κήπο, ένα κομμάτι καρπούζι, ένα αγαπημένο τραγούδι, ένα βράδυ στο μπαλκόνι με εκλεκτή παρέα ….. και πολλά πολλά ακόμη…..

Ετοιμαζόμαστε για τις διακοπές μας… με γεμάτες μπαταρίες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *