Απολογισμοί και νέοι στόχοι…

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, ως επαγγελματίες συχνά αναλογιζόμαστε τι επιτύχαμε μέσα στη χρονιά. Προσπαθούμε να αξιολογήσουμε αν ήταν μια χρονιά επιτυχημένη ή όχι. Πώς μπορεί άραγε να κριθεί κάτι τέτοιο; Πώς μπορούμε να μετρήσουμε αν πετύχαμε αρκετά ή όχι, τη χρονιά που πέρασε;

Συχνά κάθε φορά κάτι μέσα μας μας λέει αν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτά που πετύχαμε ή όχι. Γιατί να μην εμπιστευθούμε το ένστικτό μας;

Είμαστε άραγε σε θέση να πούμε αν ακούμε το ένστικτό μας ή κάποιο μηχανισμό σκέψης που μας κάνει απαισιόδοξους ή υπεραισιόδοξους; Μήπως κρίνουμε όλο το χρόνο από τα αποτελέσματα του τελευταίου μήνα; Μήπως έχουμε την τάση να μειώνουμε τις επιτυχίες μας και να μην δίνουμε μπράβο στον εαυτό μας; Όποια και αν είναι η αιτία που διαστρεβλώνει την εικόνα της επίτευξής μας, αξίζει να βρούμε τον τρόπο να κοιτάξουμε την εικόνα μας καθαρά.

Ένα βασικό εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση είναι να έχουμε διατυπώσει στόχους, ώστε να δούμε πώς τα πήγαμε σε σχέση με αυτούς. Αν τα πήγαμε καλά να θέσουμε τους επόμενους ακόμη πιο προκλητικούς. Αν πάλι όχι, να εξετάσουμε τα εμπόδια που βρήκαμε στο δρόμο μας, τα γεγονότα που δεν μπορέσαμε να προβλέψουμε και τι νέο μας έμαθαν από τον τρόπο που τα διαχειριστήκαμε, πήραμε αποφάσεις και προχωρήσαμε.

Αν πάλι δεν είχαμε βάλει στόχους, είναι ώρα να σκεφτούμε τους στόχους μας για τη νέα χρονιά. Για να μπορέσουμε σε ένα χρόνο από τώρα να γυρίσουμε πίσω και να δούμε τι είναι αυτό που καταφέραμε και τι όχι.

Έτσι λοιπόν οι στόχοι μας θα χρειαστεί να είναι καλά διατυπωμένοι, για να μας οδηγούν προς την επίτευξή τους. Χρειάζονται σαφήνεια, χρονικό προσδιορισμό, ρεαλισμό και επικοινωνία και δέσμευση όσων εμπλέκονται με αυτούς. Με άλλα λόγια, διαβάζοντας το στόχο μου, να μπορώ να καταλάβω τι σκοπεύω να κάνω, πότε, με ποιο τρόπο και με την υποστήριξη ποιου.

Άρα, αν ένας από τους στόχους της επόμενης χρονιάς είναι να οργανώσω καλύτερα το χρόνο μου, σε αυτό το επίπεδο φαίνεται αρκετά αόριστος και δύσκολα θα κινητοποιηθώ να τον επιτύχω. Ένας πιο ολοκληρωμένος τρόπος να το διατυπώσω είναι ο εξής: Να οργανώσω καλύτερα το χρόνο μου, αξιοποιώντας τον πίνακα προτεραιοτήτων σε καθημερινή βάση, ώστε να επιτύχω στο πρώτο τρίμηνο του έτους, το 50% του χρόνου μου να βρίσκεται σε προγραμματισμένες εργασίες. Έναν τέτοιο στόχο, με συγκεκριμένο εργαλείο, χρόνο και μετρήσιμο αποτέλεσμα, μπορώ να τον παρακολουθώ και διαπιστώνω πόσο μακριά ή κοντά βρίσκομαι στο αποτέλεσμα. Μπορώ να δημιουργήσω έτσι, μια νέα συνήθεια.

Ένα ακόμη βήμα που θα συμβάλλει στην επιτυχία του στόχου, αλλά παράλληλα και στη δική μου ικανοποίηση είναι, για κάθε στόχο που θα θέτω, να σημειώσω ποιο είναι το νόημα του στόχου αυτού για εμένα. Τι είναι αυτό που θα φέρει στη ζωή μου η επίτευξη αυτού του στόχου. Στο προηγούμενο παράδειγμα το νόημα θα μπορούσε να είναι η αύξηση της παραγωγικότητας και άρα της αμοιβής μου, η εξοικονόμηση χρόνου για ξεκούραση, η εξοικονόμηση χρόνου για περισσότερο δημιουργικές εργασίες ή πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στην επαγγελματική μου αναβάθμιση. Κάθε ένας έχει το δικό του νόημα, για το δικό του στόχο. Έχει αξία να το σημειώνουμε, καθώς αποτελεί τον οδηγό της πορείας μας προς την επίτευξη.

Δοκιμάστε το λοιπόν! Ανάμεσα στο φαγοπότι και τις ευχές των ημερών, αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας και γράψτε τι θέλετε να επιτύχετε με την νέα χρονιά. Ρεαλιστικά και με νόημα.

 

Καλή χρονιά,  με νέους, προκλητικούς στόχους, γεμάτους νόημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *