Αποτυχία, μάθηση και δημιουργικότητα

Είναι γνωστή η ιστορία του Thomas Edison σχετικά με την εφεύρεση της ηλεκτρικής λάμπας. «Απέτυχε» 2.999 φορές μέχρι να φτάσει στο αποτέλεσμα που μέχρι σήμερα αξιοποιούμε. Αν κάποια από τις παραπάνω φορές την θεωρούσε πραγματική αποτυχία, θα έφτανε άραγε στο τελικό αποτέλεσμα που απολαμβάνουμε; Το ίδιο ισχύει και για την μπαταρία. Χρειάστηκε τουλάχιστον 5.000 διαφορετικές προσπάθειες μέχρι να φτάσει στο αποτέλεσμα που επιθυμούσε. Ο Edison είναι ένα λαμπρό παράδειγμα επιτυχημένου ανθρώπου που συνεχώς αξιοποιούσε τα «λάθη» για να φτάσει στο στόχο του.

Τι κάνουμε άραγε εμείς με τα λάθη μας; Πώς τα κοιτάμε; Αποτελούν ευκαιρίες εξέλιξης και ανάπτυξης ή μπλοκάρουμε μπροστά στην ιδέα και μόνο της αποτυχίας; Τι κάνουμε με τα λάθη των υφισταμένων μας; Τους υποστηρίζουμε για να τα αξιοποιήσουν προς όφελος της ομάδας ή τους τρομάζουμε με έντονη κριτική και απειλές;

Ο Burt Rutan, σχεδιαστής αεροπλάνων, είναι αυτός που σχεδίασε μαζί με τη σύζυγό του το υπερηχητικό αεροσκάφος Voyager, κάνοντας το γύρο της γης με μια δεξαμενή καυσίμου. Σχετικά με την αποτυχία μας λέει: «Χρειάστηκε να αναπτύξω εννέα πρωτότυπα που δεν πήγαινα πουθενά για να φτάσω στο ένα που θα πήγαινε για παραγωγή και πολλά χρήματα. Μόνο το μέρος στο οποίο επιτρέπεται η αποτυχία δίνει την ευκαιρία στη σκέψη που θα φέρει την επιτυχία.»

Η δημιουργικότητα αναπτύσσεται σε ένα περιβάλλον που επιτρέπει να γίνονται λάθη μερικές φορές, που επιτρέπει να δοκιμάζουμε νέα πράγματα.

Η δεξιότητα του να βλέπουμε τα λάθη μας ως ευκαιρία μάθησης και εξέλιξης και να αξιοποιούμε τη μάθηση αυτή, αποτελεί μέρος του δημιουργικού μας δυναμικού. Είναι μια δεξιότητα που στηρίζει τη ζωή και την επιτυχία.

Δοκιμάζουμε, κάνουμε λάθη, μαθαίνουμε, δημιουργούμε.

Αλήθεια, που σας οδήγησε το τελευταίο σας «λάθος»;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *