Δέκα βήματα ενεργητικής ακρόασης

pay for homeworkpay for homework

 

  1. Δίνω χώρο μέσα μου, για να ακούσω πραγματικά. Συχνά, όταν ακούμε κάποιον να μας μιλά, επεξεργαζόμαστε τι προκαλεί σε εμάς αυτό που μας λέει. Για να ακούσω πραγματικά χρειάζεται να προσπαθήσω συνειδητά να δω τη δική του οπτική γωνία, κάνοντας στην άκρη για λίγο τις δικές μου σκέψεις.
  2. Απομακρύνω οτιδήποτε μπορεί να δυσκολέψει τη συγκέντρωσή μου. Δίνω την προσοχή μου στο συνομιλητή μου. Δεν ασχολούμαι με άλλα θέματα, άλλους ανθρώπους ή άλλα ερεθίσματα και πιθανές διακοπές από τηλέφωνα ή άλλες αιτίες.
  3. Φέρομαι με ενσυναίσθηση. Επαναλαμβάνω όσα άκουσα και τον ενθαρρύνω να μου περισσότερα, για να κατανοήσω καλύτερα τη θέση του.
  4. Δεν διακόπτω με αυτά που σκέφτομαι ή αισθάνομαι για το θέμα που συζητάμε. Περιμένω το συνομιλητή μου να με ρωτήσει κάτι πριν εκφράσω την άποψή μου.
  5. Κάνω ερωτήσεις με νόημα. Δεν ρωτώ με τέτοιο τρόπο ώστε να οδηγήσω το συνομιλητή μου στα συμπεράσματα που θέλω. Προσπαθώ να μάθω και να καταλάβω περισσότερα για αυτά που ο συνομιλητή μου λέει.
  6. Χρησιμοποιώ τη στάση του σώματός μου και τις χειρονομίες για να δείξω το ενδιαφέρον μου. Οι εκφράσεις του προσώπου, η στάση του σώματος και οι χειρονομίες είναι σημαντικό να αντανακλούν το ενδιαφέρον μου.
  7. Είμαι υπομονετικός και σέβομαι τις παύσεις. Δεν βιάζομαι να περάσω σε άλλο θέμα ή να παρέμβω αμέσως. Μπορεί ο συνομιλητή μου με μια παύση να χρειάζεται λίγα δευτερόλεπτα για να ολοκληρώσει την επόμενη σκέψη του. Του δίνω το χρόνο.
  8. Προσπαθώ να επιβεβαιώσω στο συνομιλητή μου ότι όλα είναι καλά. Είναι σημαντικό να νιώθει ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της κουβέντας, είτε καταλήξει σε διαφωνία είτε σε συμφωνία, μπορεί να μου έχει εμπιστοσύνη για τη συνέχεια.
  9. Αξιοποιώ την περίληψη και αναδιατύπωση. Λέω όσα άκουσα με δικά μου λόγια για να επιβεβαιώσω ότι έχω κατανοήσει αυτά που μου λέει ο συνομιλητής μου και όχι αυτά που έχω εγώ στο νου για το θέμα.
  10. Δεν προσπαθώ να ταιριάξω τις δικές μου εμπειρίες με αυτά που συμβαίνουν στους άλλους, περιγράφοντάς τες ως παραδείγματα. Αν ακούσω πραγματικά προσεκτικά οι προτάσεις και οι συμβουλές μου θα είναι αποτελεσματικότερες και θα έρθουν αφού ακούσω.

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *