Είμαστε Δικτυωμένοι!

pay for homeworkΤο 2010 εκδόθηκε στα ελληνικά το βιβλίο των Christakis & Fowler, που περιγράφει την πολυετή δουλειά τους στη μελέτη των δικτύων. Έναν όρο που έχει μπει στη ζωή μας για τα καλά πια, καθώς η νέα τεχνολογία ευνοεί τη δημιουργία δικτύων και τη διάδοση της πληροφορίας ανάμεσα σε αυτά. Η έννοια αυτή άρχισε να μας απασχολεί έντονα με τη δουλειά του Christakis και να αναρωτιόμαστε αν περνάμε σε μια νέα εποχή όπου αλλάζει η ταυτότητα της ομάδας και γίνεται δίκτυο. Ποια άραγε μπορεί να είναι η δυναμική του;

Διαβάζοντας το βιβλίο τους διαπιστώνουμε ότι τα δίκτυα υπάρχουν, είτε τα βλέπουμε και τα παρατηρούμε είτε όχι. Είναι εκεί και «εργάζονται» για όσους βρίσκονται σε αυτά. Υπήρχαν και πριν την ανάπτυξη του διαδικτύου, καθώς πάντα, ως κοινωνικά πλάσματα, είχαμε τρόπους να συνδεόμαστε μεταξύ μας, παρά τις αποστάσεις ή άλλα εμπόδια. Τα δίκτυα δεν ήρθαν για να αντικαταστήσουν την ομάδα ή την κοινότητα. Αποτελούν ένα ευρύτερο σύνολο συνδέσεων ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν έχουν απαραίτητα δέσμευση προς ένα σκοπό. Ωστόσο, το να γνωρίζουμε τον τρόπο που λειτουργούν μας δίνει πολύτιμη γνώση και σε ατομικό επίπεδο – για τις επιλογές των διασυνδέσεών μας – και σε επίπεδο οργανισμού.

Στο βιβλίο παρουσιάζεται η μελέτη και ο τρόπος λειτουργίας δικτύων σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, στους οργανισμούς, στην υγεία, την πολιτική, την οικονομία, την κοινωνία, το σχολείο, την οικογένεια. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον, μαθαίνοντας τους «κανόνες» λειτουργίας των δικτύων να δούμε πώς κυκλοφορεί ανάμεσα στις συνδέσεις η πληροφορία και πώς το δίκτυο είναι περισσότερο ή λιγότερο ανοικτό σε αλλαγές.

Πέρα από την αναζήτηση της δικής μας συμπεριφοράς στον τρόπο με τον οποίο συνδεόμαστε με τα διάφορα δίκτυα και πώς μας επηρεάζουν και τα επηρεάζουμε, αναρωτιόμαστε τι αποτελέσματα θα είχε η αξιοποίηση της δύναμης των δικτύων για την βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος του οργανισμού καθώς και των αποτελεσμάτων που παράγει. Ένα πολύ ενδιαφέρον έναυσμα για σχεδιασμό δράσεων στον οργανισμό που θέλει να μαθαίνει και να αναπτύσσεται!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *