Επικοινωνούμε…. ειλικρινά….

girls

Η επικοινωνία στην επαγγελματική μας ζωή, αλλά και στην προσωπική, πάντα αποτελούσε μια πολύπλοκη πρόκληση. Μαθαίνουμε πώς να αξιοποιούμε τη γλώσσα του σώματος, πώς να χρησιμοποιούμε τα διάφορα μέσα επικοινωνίας, πώς εμπλέκονται οι διαστάσεις της συναισθηματικής νοημοσύνης, πώς λειτουργούν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας και της προσωπικότητας του άλλου, τα εμπόδια, οι υποθέσεις, το φαινόμενο του καθρέφτη, και πολλά ακόμη… που μπορούν να εμπλουτίσουν το ρεπερτόριο της συμπεριφοράς μας προς μια πιο αποτελεσματική επικοινωνία.

Συχνά όμως, πριν φτάσουμε σε όλο το αυτό το «εργαστήρι» επικοινωνίας για να σκαλίσουμε το εαυτό μας και να τον κάνουμε πιο επιδέξιο, μπορεί να αγνοήσουμε μια βασική ιδέα. Τη δημιουργία της επικοινωνίας!

Συχνά καθώς ερχόμαστε σε επαφή με στελέχη και εργαζομένους, ή ακόμη παρατηρώντας τη δική μας συμπεριφορά στην επικοινωνία, διαπιστώνουμε ότι τα εμπόδια μέσα μας είναι τέτοια που αποφεύγουμε την επικοινωνία. Δεν τη δημιουργούμε, δεν την προκαλούμε. Έτσι, μοιραζόμαστε με κάποιον άλλο ότι «δε συμφωνώ καθόλου με το Βαγγέλη και τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα», «έχει λάθη στην αναφορά της η Μαρία και αυτό μπορεί να έχει επίπτωση και σε άλλους», «ο Μάκης δεν είναι αρκετά αποτελεσματικός γι’ αυτό φορτώνομαι εγώ με πολύ δουλειά», «πολύ απαιτητικό αυτό που έχει αναλάβει η Κατερίνα, μπράβο της!», «ο Αντρέας μου παίρνει πάντα πολύ χρόνο με τη φλυαρία του!». Για πολλούς λόγους φαίνεται ότι μοιραζόμαστε πληροφορίες, που αφορούν τον άνθρωπο που θέλουμε να επικοινωνήσουμε, με κάποιον άλλο. Γιατί; Συστολή, φόβος, ανασφάλεια; Πολλοί και διαφορετικοί λόγοι μπορεί να λειτουργούν μέσα μας.

Ωστόσο, αν πάρουμε το θάρρος και μιλήσουμε ειλικρινά και με θετική διάθεση στον άνθρωπο που πραγματικά αφορά η επικοινωνίας μας, αν του πούμε αυθεντικά αυτό που νιώθουμε και αυτό που χρειαζόμαστε από εκείνον μπορεί το αποτέλεσμα να μας εκπλήξει. Μπορεί οι υποθέσεις που έχουμε κάνει για τις αντιδράσεις και τις σκέψεις του να μην είναι αληθινές. Μπορεί να ανακαλύψει κι εκείνος κάτι για τον εαυτό του. Μπορεί να δημιουργήσουμε μια νέα «σχέση» και να συνεργαστούμε.

Ας δοκιμάσουμε με θάρρος … και ειλικρίνεια!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *