Η σφαίρα της επιρροής μας

handsworld

 

Οι επαγγελματικές σχέσεις, είναι σχέσεις που συνήθως έχουν διάρκεια στο χρόνο και περνούν από πολλά κύματα. Μπορεί να περνάμε περιόδους πολύ καλής διάθεσης με τους συνεργάτες μας και όλα να κυλούν μέσα σε ένα ζεστό κλίμα επικοινωνίας ή μπορεί να περάσουμε από περιόδους πίεσης και κρίσης που θα ταρακουνήσουν τις σχέσεις μας, όταν βλέπουμε ότι οι στόχοι μας έρχονται σε σύγκρουση με τους στόχους των συνεργατών μας.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Αξίζει να κατηγορούμε τους συνεργάτες μας για κάτι που κάνουν και θεωρούμε ότι δεν εξυπηρετεί τους στόχους, χαλώντας έτσι τις σχέσεις μας;

Ο Stephen Covey εδώ και πολλά χρόνια, στο «οι 7 συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων», μας έχει μιλήσει για τη σφαίρα της επιρροής και τη σημασία της διεύρυνσης της. Θέτοντας ως βάση του σκεπτικού του το «Ο τρόπος που βλέπουμε το πρόβλημα είναι το πρόβλημα». Μέσα από τα παραδείγματα που μας αναφέρει μας κάνει να αναρωτιόμαστε. Θέτοντας ως πρόβλημα «ένας συνάδελφος εμποδίζει την εξέλιξή μου στην ιεραρχία της εταιρείας», μήπως δεν αποτελεί ο ίδιος το πρόβλημα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε-ονειρευόμαστε την εξέλιξή μας μέσα στην εταιρεία; Μήπως όσα έχουμε σκεφτεί να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση δεν αποτελούν κατάλληλη προσέγγιση;

Όσο βλέπουμε ως πηγή των προβλημάτων μας τους συνεργάτες μας, μειώνουμε την επιδραστικότητά μας, δίνουμε στα δικά τους χέρια την «τύχη» μας και ακολουθούμε την πορεία που εκείνοι προδιαγράφουν για εμάς. Μετατρεπόμαστε σε υποκείμενα.

Αντίθετα, κάθε φορά που αναρωτιόμαστε «Ποια είναι η δική μου ευθύνη στο θέμα; Τι θα μπορούσα να είχα κάνει διαφορετικά; Τι μπορώ να κάνω διαφορετικά την επόμενη φορά; Τι μπορώ να κάνω τώρα για να μεταβάλλω τη δυσάρεστη κατάσταση; Τι νέο μπορώ να δοκιμάσω;», επιστρέφει η δύναμη στα δικά μας χέρια, δίνει την εξουσία της δράσης σε εμάς.

Για να το πετύχουμε αυτό, αρκεί να εστιάζουμε στις δράσεις που μπορούμε να κάνουμε. Όσο περισσότερο εστιάζουμε εκεί, τόσο ο κύκλος επιρροής μας θα αυξάνεται σταδιακά, μαζί με την προσωπική μας ισχύ. Αλλάζουμε από μέσα προς τα έξω!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *