Ξεπερνώντας το επαγγελματικό μας αδιέξοδο

pay for homeworkΗ εποχή της κρίσης επιφυλάσσει δυσκολίες για πολλούς από εμάς στον επαγγελματικό στίβο. Μπορεί να βρισκόμαστε σε αναζήτηση εργασίας και δεν βλέπουμε άμεσα προοπτικές σε μια δύσκολη αγορά εργασίας ή μπορεί έχουμε δουλειά που δεν μας ικανοποιεί και νιώθουμε εγκλωβισμένοι καθώς φοβόμαστε να αναζητήσουμε κάτι άλλο. Τι μπορούμε να κάνουμε για να ξεπεράσουμε τέτοια αδιέξοδα;

Η αλήθεια είναι, πως, όπως σε κάθε θέμα που αφορά ανθρώπους, δεν υπάρχει μια συνταγή που να ταιριάζει σε όλους. Μια λύση που θα μας βοηθήσει να ξαναβρούμε το νόημα και το πάθος μας για δουλειά. Υπάρχουν ωστόσο στρατηγικές που μπορούν να μας υποστηρίξουν στην αξιολόγηση και διόρθωση της πορείας, όταν νιώθουμε ότι έχουμε χάσει την επαφή με τον εαυτό μας. Αξιοποιώντας ο καθένας το συνδυασμό που του ταιριάζει περισσότερο, μπορεί να βρει το δρόμο προς τη δική του επιτυχία και ικανοποίηση από την εργασία του.

Ανεξάρτητα από τις στρατηγικές που μπορεί κανείς να υιοθετήσει (με ή χωρίς υποστήριξη από κάποιον επαγγελματία) σίγουρα θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για αναστοχασμό – μια ευκαιρία να σκεφτεί που βρίσκεται, που πηγαίνει και που πραγματικά θέλει να πάει.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν; Ας δούμε μερικές ιδέες:

Ένα διάλειμμα

Για μερικούς από εμάς, ένα μικρό διάλειμμα μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για επανασύνδεση με τον εαυτό του, τους στόχους και τα όνειρά του. Ένα τέτοιο διάλειμμα μπορεί να αποτελεί ο χρόνος που διανύουμε μέχρι να βρούμε την επόμενη εργασιακή ευκαιρία, λίγες μέρες διακοπών χωρίς πρόγραμμα, μια περίοδος που δεν υπάρχει αρκετή εργασία να μας κρατά απασχολημένους στο γραφείο. Υπάρχουν παραδείγματα στελεχών που κατάφεραν να αξιοποιήσουν το χρόνο που έμειναν εκτός αγοράς εργασίας με εξαιρετικό τρόπο. Αυτό το διάλειμμα τους προσέφερε μια ευκαιρία να αξιολογήσουν τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τους, τις θυσίες που έκαναν, τι ήταν αυτό που τους γέμιζε περισσότερο και τι ήταν αυτό που τους «άδειαζε». Το διάλειμμα αυτό, μπορεί να λειτουργήσει και με λιγότερο φιλόδοξους στόχους – απλά ως μια ευκαιρία εκτός δουλειάς για λίγες μέρες, ενώ έρχεται στο προσκήνιο η προσωπική μας ζωή. Κάτι τέτοιο μπορεί να μας τροφοδοτήσει με νέο ενδιαφέρον και να επιστρέψουμε στην εργασία μας με ανανεωμένη διάθεση για να αντιμετωπίσουμε με νέους τρόπους τις ίδιες προκλήσεις.

Βέβαια το να κάνουμε ένα πραγματικό διάλειμμα αποτελεί και αυτό συχνά μια πρόκληση. Μπορούμε να αφήσουμε πίσω τις εκκρεμότητες και να εμπιστευθούμε την ομάδα μας; Μπορούμε να κλείσουμε το επαγγελματικό μας τηλέφωνο; Μπορούμε να μην βλέπουμε τα emails μας;

Αν στο διάλειμμά μας κουβαλήσουμε μαζί μας το γραφείο μας, δύσκολα θα αποτελέσει ένα πραγματικά ανανεωτικό διάλειμμα.

Ανάπτυξη νέων ικανοτήτων

Ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης που έχουμε διαλέξει προσεκτικά μπορεί να αποτελέσει μια περισσότερο δομημένη στρατηγική προς την ανανέωσή μας. Συχνά βέβαια όλοι μας μπορεί να έχουμε βρεθεί σε εκπαιδευτικά προγράμματα που δεν είναι κατάλληλα σχεδιασμένα για ενήλικες ή στελέχη επιχειρήσεων και αυτό μπορεί να δυσκολεύει την αξιοποίηση της γνώσης ή την ανάπτυξη των ικανοτήτων μας. Ωστόσο, η επιλογή ενός προγράμματος εκπαίδευσης με βιωματικό χαρακτήρα, που θα μας δώσει την ευκαιρία να δοκιμάσουμε εργαλεία, να αναστοχαστούμε και να συνδεθούμε με ανθρώπους, μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική ευκαιρία ανανέωσης και έμπνευσης.  

Δημιουργείστε το δικό σας χώρο και χρόνο αναστοχασμού

Όταν ο Warren Bennis, γκουρού σε θέματα ηγεσίας, πήρε συνέντευξη από ηγέτες σε πολλές διαφορετικές φάσεις της ζωής, βρήκε ότι είχαν ένα κοινό τρόπο να μένουν σε επαφή με αυτό που είναι σημαντικό γι’ αυτούς. Δημιουργούν το δικό τους χώρο και χρόνο για αναστοχασμό, είτε αυτό είναι λίγες ώρες μέσα στην εβδομάδα, είτε μια μέρα μέσα στο μήνα ή ένα μεγαλύτερο διάστημα μέσα στο χρόνο.

Φαίνεται επίσης τελευταία να αποτελεί τάση και ο συλλογικός αναστοχασμός. Ομάδες ανθρώπων – στελεχών αναζητούν ευκαιρίες όπου μπορούν να μοιραστούν τα όνειρα, τα σχέδιά τους και τις δυσκολίες τους.

Δουλέψτε με έναν coach

Οι εμπειρίες μας, οι πεποιθήσεις μας μερικές φορές μπορεί να σταθούν εμπόδια ώστε να βρούμε το δρόμο μας και να ξεδιαλύνουμε μια κατάσταση που μας μπερδεύει. Ίσως χρειαζόμαστε μια γνώμη έξω από εμάς. Βοήθεια μπορεί να λάβουμε άτυπα από την οικογένεια, τους φίλους, τους συναδέλφους ή πιο δομημένα από ένα επαγγελματία coach, ικανό να μας βοηθήσει να δούμε τις δυνάμεις μας και να μας φωτίσει τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να τα καταφέρουμε.

Βρείτε νέο νόημα

Δεν είναι πάντα εφικτό να αλλάξουμε την εργασία μας ή τη θέση μας, ακόμη και αν το θέλουμε πολύ. Μερικές φορές μπορεί να μην θέλουμε και μια τόσο μεγάλη αλλαγή. Συχνά είναι πιο εύκολο να κάνουμε μικρότερες αλλαγές ώστε η εργασία μας να αντανακλά περισσότερο τα πιστεύω και τις αξίες μας – από τι στιγμή που συνειδητοποιούμε τι είναι αυτό που θέλουμε και μπορούμε να πάρουμε κάποιο ρίσκο, γι’ αυτό.

Σε επόμενο άρθρο μας θα εξετάσουμε τι μπορεί να σημαίνει το ρίσκο αυτό για εμάς ή την εταιρία μας….

Δείτε περισσότερα για τις παραπάνω στρατηγικές και παραδείγματα στελεχών που τις εφάρμοσαν στο άρθρο των Richard Boyatzis, Annie McKee & Daniel Goleman στο pay for homework

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *