Πάρε μαζί σου ένα βιβλίο!

beach-book

Καθώς ετοιμάζουμε βαλίτσες για διακοπές και παίρνουμε μαζί μας μόνο τα απαραίτητα, προσπαθώντας να κάνουμε ένα πραγματικό διάλειμμα από όσα μας συνδέουν με την καθημερινότητά μας, βλέπουμε στα ράφια της βιβλιοθήκης μερικούς τίτλους βιβλίων να μας κλείνουν το μάτι και να μας υπόσχονται στιγμές χαλάρωσης. Γιατί όμως αξίζει τον κόπο να διαβάζουμε βιβλία;

Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που διαβάζουν έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μέσω του διαβάσματος, πλουσιότερες, πολυπλοκότερες και ευρύτερες εμπειρίες, που τους επιτρέπουν να δουν τη ζωή τους με διαφορετικές και ανανεωμένες οπτικές γωνίες, βοηθώντας τους έτσι να ξεπερνούν δυσκολίες και να βρίσκουν εναλλακτικές. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα βιβλία που διαβάζουν (πχ. μυθιστορήματα) έχουν τις λύσεις στα θέματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν στη ζωή τους, αλλά ότι ο εγκέφαλός τους αναπτύσσει νέους δρόμους σκέψης και επίλυσης προβλημάτων.

Οι άνθρωποι που διαβάζουν μπορούν να παίρνουν αποφάσεις ευκολότερα και να σχεδιάζουν, θέτοντας προτεραιότητες, καθώς έχουν ευρύτερη αντίληψη των ζητημάτων που μπορεί να προκύψουν από την ανθρώπινη εμπειρία.

Παράλληλα έχει αποδειχθεί ότι η ανάγνωση που γίνεται για ευχαρίστηση, οδηγεί σε καλύτερη ψυχολογική υγεία καθώς συμβάλλει στην αντιμετώπση του άγχους και της κατάθλιψης. Μπορεί βέβαια να αναρωτηθεί κανείς πώς αυτό συμβαίνει; Πώς το διάβασμα ενός βιβλίου, που είναι μια διαδικασία μοναχική, οδηγεί σε καλύτερη ψυχική διάθεση και υγεία;

Οι έρευνες δείχνουν για όσους διαβάζουν, πως έχουν ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση. Επίσης, το διάβασμα ενισχύει την κοινωνική αλληλεγγύη, καθώς μας βοηθά να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός άλλου. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι όσοι διαβάζουν έχουν καλύτερη αντίληψη των κοινωνικών ζητημάτων και μπορούν να κατανοούν  περισσότερο τις κοινωνικές και πολιτισμικές διαφορές.

Πώς μπορούμε λοιπόν να εντάξουμε το διάβασμα στη ζωή μας και να απολαύσουμε τα πλεονεκτήματά του;

  1. Διαβάζοντας για απόλαυση. Είναι σημαντικό να διαβάζουμε αυτό που μας ενδιαφέρει και όχι αυτό που θεωρούμε ότι θα έπρεπε να διαβάζουμε. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η πράξη του διαβάσματος. Διαβάζουμε λοιπόν αυτό που μας φέρνει ικανοποίηση και ευχαρίστηση.
  2. Διαβάζοντας τουλάχιστον 30 λεπτά την εβδομάδα. Βρίσκουμε τρόπους για να εξασφαλίσουμε αυτή τη συνήθεια στον εαυτό μας. Αυτό σημαίνει ότι μερικά λεπτά μόνο την ημέρα είναι αρκετά για να νιώθουμε καλύτερα (οι έρευνες υποστηρίζουν ότι άνθρωποι που διαβάζουν τουλάχιστον 30 λεπτά την εβδομάδα δηλώνουν 20% πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, σε σχέση με αυτούς που δεν διαβάζουν).
  3. Αφήνοντας στην άκρη ένα βιβλίο που δεν ευχαριστιόμαστε. Πιέζοντας τον εαυτό μας να διαβάσουμε ένα βιβλίο που δεν μας ενδιαφέρει, μόνο και μόνο γιατί «πρέπει» να το τελειώσουμε, υπονομεύει την συνέχιση της καλής αυτής συνήθειας. Βρείτε κάτι που απολαμβάνετε περισσότερο!  

Μη διστάζετε λοιπόν, μαζί με τα απαραίτητα για τις διακοπές, πάρτε μαζί σας και ένα βιβλίο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *